Kokemuskehittäjät esittäytyvät - Rale

11.12.2020

"Tervehdys teille kaikille werkkoon tarttuneille.

Olen Rale Lind ja se toinen uudeksi kokemuskehittäjäksi valittu Tuijan lisäksi. Itsellä on pitkällinen kokemus toipumiseen pyrkimisestä päihdeongelman kanssa olleesta vakavasta masennuksesta ja siinä onnistumisesta?

Laittomien päihteiden käytön onnistuin lopettamaan vuonna 1999 itsenäisesti, mutta annoin itselleni luvan käyttää alkoholia, Siitä varsinainen kierre alkoi. Katkaisuhoidot tulivat todella tutuksi. Jälleen kerran katkolla ollessani vuonna 2006, henkilökunta varmaan alkoi kyllästymään minuun ja ehdottivat että lähtisin pitempi aikaiseen päihdehoitoon Tervalammelle. Itse asiassa kolmeen eri otteeseen kävin siellä ns. hoidossa aina useita kuukausia kerrallaan kestäviä hoitojaksoja. Aina hoitojakson jälkeen pyrin käyttämään alkoholia kohtuudella, mutta eihän se onnistunut. Kaksi kertaa sain häädön vuokra-asunnoista ja elin välillä kodittomana silloisten tuttavien nurkissa. Tässä välissä sain ensimmäisen tukiasunnon, jossa kävi valvoja silloin tällöin katsomassa meitä. Hän huomasi, että minua taitaa vaivata jokin muukin kuin alkoholismi ja vei minut ensin katkolle ja sieltä psykiatriselle klinikalle, jossa diagnosoitiin vakava masennus ja pääsin avohoitoon ensimmäisen kerran ja minulle aloitettiin mielialalääkitys. Eipähän niistä mitään hyötyä ollut, kun edelleen käytin päivittäin alkoholia. Kierre siis jatkui, juomisen ja hoitojen suhteen. Kolmannen kerran Tervalammella ollessani jälleen kodittomana sain, päihteettömästä asumisyksiköstä paikan, jonka puolenvuoden asumisen jälkeen menetin. Alkoi varsinainen alamäki jonka, mahdollisti se, että sain kaupungilta tukiasunnon, jossa sai käyttää päihteitä. Tässä vaiheessa terveys alkoi pettää ja oli pakko hakeutua viimeisen kerran päihdehoitoon, tällä kertaa hyväksyen, etten pysty enää käyttämään päihteitä. Hoidon aikana aloin tutustumaan AA-toimintaan ja muihin päihteetöntä toimintaa tarjoaviin kolmannen sektorin ja kaupungin paikkoihin. Syntyi siis halu elää päihteetöntä elämää. Hoidon jälkeen palasin kuitenkin samaan asuntolaan asumaan päihteettömänä ja pääsin kuntouttavaan työhön. Elämä tuntui taas elämisen arvoiselta, tunsin jopa kuuluvan yhteiskuntaan hyödyllisenä, mitä en ollut tuntenut vuosikausiin. Ensimmäinen retkahdus tapahtui noin seitsemän kuukauden kohdalla, oman arvon tunne ja omavoimaisuuden tunne sai minut kokeilemaan, voisinko sittenkin käyttää kohtuudella alkoholia silloin tällöin, kuitenkin alkoholin käyttö lipesi käsistä ja taas katkaisuhoitoon. Päätöksestäni elää päihteitä meni ensimmäisten kahden vuoden aikana karille kolmekertaa päättyen aina katkaisuhoitoon. Helmikuussa 2012 aloitin säännöllisesti käymään AA-kokouksissa ja luomaan uutta ystäväpiiriä päihteettömyyteen pyrkivistä ihmisistä. Siitä lähtien olen pysynyt raittiina.

Olen toiminut vertaisohjaajana Tervalammen kuntoutuskeskuksessa reilun vuoden ja sen jälkeen siirryin Ridasjärvelle luomaan vertaisohjaajien toimintamahdollisuuksia lähes vuodeksi. Saatuani Ridasjärvellä pohjan luotua vertaisten toiminnalle, siirryin takaisin Tervalammelle, tällä kertaa oppisopimuksella lähihoitajaksi päivystyksen- sekä miestenyhteisön ohjaajana. Olen siis ollut tuhansien päihde- ja mielenterveys ongelmien kanssa toipumaan pyrkivien ihmisten kanssa tekemisissä ja oppinut heiltä paljon, niin virheistä kuin onnistumisista. Viisivuotta sitten olin aktiivisesti perustamassa Wertsi- vertaiset päihdetyössä Ry;tä, jossa toimin kolme ensimmäistä vuotta puheenjohtajana. Yhdistyksen tarkoituksena oli toipuvien vertaisohjaajien jaksamisesta huolehtiminen ja tukeminen mm. työnohjausten järjestämistä sekä yhteisiä virkistyspäivien järjestämistä. Olen Kokoan jäsen ja Mieli maasta ry,n kouluttama vertaisryhmien ohjaaja koulutuksen käynyt. Käyn edelleen säännöllisesti vertaistuki ryhmissä sekä aktiivisesti kolmannen sektorin päihteettömissä päiväkeskuksissa ja tapahtumissa, lähinnä pääkaupunkiseudulla. Olen kolmen eri A-killan jäsen ja toiminut Helsingin A-killan ja Helsingin kaupungin Maunulan terveysaseman yhteistyönä Maunulan terveysaseman kokemusasiantuntijana. Viimeiset vuodet olen työskennellyt lähihoitajana päihteettömissä asumispalveluissa. Minulla on hyvä verkosto tosin lähinnä Helsingissä toimivista päihde- ja mielenterveyspalveluista, toivottavasti pystyn tuomaan näillä kokemuksilla jotain hyvää keskiuusimaalle.

Odotan mielenkiinnolla mitä me tulemme aikaan saamaan. Vertaistoiminta on minulle sydämen asia ja varsinkin tätä työtä tekevien jaksaminen."



Ralen tavoitat puhelimitse 050 551 1308 ja sähköpostitse rale.lind@kokewa.fi