Vastauksia kysymyksiin vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuesta
Kuluneen vuoden aikana olen tehnyt Werkko ry:ssä opinnäytetyötäni, jonka aiheena on Werkko ry:n strategian ja toiminnan kohde- ja sidosryhmälähtöinen kehittäminen. Yhteiseen strategiatyöskentelyyn on sisältynyt työpajoja, kyselyitä, haastatteluja ja useita keskusteluja, joissa on noussut esiin myös seuraavanlaisia peruskysymyksiä: Mitä Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuki Werkko ry tekee? Kenelle Werkon toiminta on tarkoitettu? Miksi ja mitä hyötyä siitä on? Miten toimintaan pääsee mukaan? Lue lisää Werkon strategiatyöstä täältä, ja tule mukaan! Tai täytä lyhyt toimintakyselymme täällä, niin otamme toiveesi ja vastauksesi huomioon tulevan toimintamme suunnittelussa.
Olen kuullut myös kysymyksen: Mikä tämän vertais- ja kokemusasiantuntijahomman nimi oikein on? Lue täältä juuri julkaistu artikkelimme siitä, miksi Werkko ry alun perin perustettiin vuonna 2018.
Vaikka strategiaprosessi on vielä kesken, halusin koota teille vastauksia kysymyksiinne nykyisen tiedon ja tilanteen pohjalta:
Mitä Werkko ry tekee, missä ja kenelle?
Werkko ry on Keski-Uudellamaalla (Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat kunnat tai kaupungit ovat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula) toimiva vertais- ja kokemustoiminnan tukikeskus, jonka toimintaan ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet kokemus- ja vertaistoimijat, toipujat, päättäjät, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, opettajat sekä opiskelijat.
Mikä on kokemustoimija tai kokemusasiantuntija? Mikä on vertaistoimija? Lue lisää aiheesta THL:n verkkosivuilta täältä.
Werkko tarjoaa
- tukea, neuvontaa ja koulutusta vertais- ja kokemustoimijoille
- tietoa vertais- ja kokemustoiminnasta ammattilaisille sekä järjestötoimijoille
- avoimia kohtaamispaikkoja ja vertaistukea aikuisille
- tietoa Keski-Uudenmaan alueen vertais- ja kokemustoiminnasta kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Werkon tavoitteena on:
- Tukea vertais- ja kokemusasiantuntijatehtävissä toimivien toipumista, jaksamista ja yhteisöllisyyttä järjestämällä vertaisten kokoontumisia sekä virkistystoimintaa.
- Järjestää vertais- ja kokemusasiantuntijatoimintaa tukevaa koulutusta ja kursseja.
- Koordinoida vertais- ja kokemusasiantuntijatoimintaa Keski-Uudellamaalla yhteistyössä sote-palveluiden sekä muiden yhdistysten kanssa.
- Vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja.
- Tuoda palveluihin asiakkaan näkökulmaa ja edistää asiakkaiden osallisuutta.
Tavoitteena on myös edistää asiakkaiden, vertaisten, kokemusasiantuntijoiden ja sote-palveluissa toimivien ammattilaisten sekä päättäjien yhteistyötä Keski-Uudellamaalla.
Kuka voi toimia Werkossa?
Haluatko saada tietoa, tukea ja vinkkejä vertais- ja kokemustoimintaan tai aiheen parissa työskentelyyn? Onko sinulla vertais- ja kokemustoimintaan liittyviä kysymyksiä tai ideoita? Haluatko tuoda oman kokemuksesi avuksi ja tueksi samoja haasteita kokeville sekä hyödyksi ammattiauttajille? Haluatko päästä osaksi lämminhenkistä yhteisöä, jota vertais- ja kokemustoiminta sekä yhteinen hyvinvointimme kiinnostaa ja innostaa?
Werkon toimintaan ovat tervetulleita vertais- ja kokemustoimijat kaikista kokemustaustoista. Sinulla voi olla kokemusta esimerkiksi jostain psyykkisestä tai somaattisesta sairaudesta tai vaikeasta elämänvaiheesta itse sairastavana, toipuvana tai läheisenä. Voit olla myös ammattilainen, joka tekee töitä tai opiskelee vertais- ja kokemusasiantuntija-aiheiden ja -toimijoiden parissa. Werkkoon ovat kuitenkin kaikki vertais- ja kokemusasiantuntija-aiheista kiinnostuneet tervetulleita, eikä sinun tarvitse olla Werkko ry:n jäsen voidaksesi tulla mukaan toimintaamme. Werkko ry:n jäseneksi voit kuitenkin halutessasi liittyä täällä.
Miksi Werkkoa tarvitaan?
Verkkosivuillamme toimintamme tarvetta kuvataan näin:
"Sairastuminen, mielenterveysongelmat, työttömyys ja vaikkapa päihderiippuvuuden tai kivun kanssa kamppailu jättävät ihmisen helposti yksin. Jos omat voimat eivät riitä ja toivo alkaa hiipua, on hyvä saada ammattilaisten avun ja hoidon lisäksi vertaistukea: kuulla vastaavassa tilanteessa olleiden kokemuksia, löytää uusia näkökulmia sekä toivoa tulevaisuuteen. Kokemukseen perustuvissa vertais- ja kokemusasiantuntijatehtävissä toimiminen tukee myös omaa toipumista sekä kuntoutumista ja antaa sisältöä elämään. Tämän lisäksi kokemustietoa ja vertaistoimintaa tarvitaan sosiaali- ja terveyspalveluissa, jotta niitä voidaan kehittää entistä asiakaslähtöisemmiksi."
Miten pääsen mukaan Werkon toimintaan?
Werkon toimintaan voit osallistua esimerkiksi ryhmiemme, tapahtumiemme, työpajojemme, koulutuksiemme, virkistystoimintamme ja muun toimintamme osallistujana, vapaaehtoisena esimerkiksi Olohuone-toiminnassamme tai hallituksen jäsenenämme. Etsimme parhaillaan uusia jäseniä hallitukseemme, eli jos Keski-Uudenmaan alueen vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan ja -toimijoiden tukeminen kiinnostaa, lue lisää ja tutustu hallituksen jäseniimme täällä. Werkon työntekijätiimiin voit tutustua täällä.
Erinomainen ja helppo tapa toimintaamme tutustumiseen ovat keskiviikkoisin klo 14-16 Järvenpäässä pidettävät avoimet ovemme, jonne olet lämpimästi tervetullut juttelemaan tai kuuntelemaan rennosti kahvi- tai teekupin ääreen, mitä Keski-Uudenmaan alueen vertais- ja kokemustoiminnalle ja Werkko ry:n toimijoille kuuluu. Voit myös lukea lisää ajankohtaisesta toiminnastamme täältä, tai ottaa meihin suoraan yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!
Toiminnanjohtajamme Laura kertoo kuukausittain kuulumisia Keski-Uudenmaan vertais- ja kokemustoiminnasta.
Kiinnostaako Werkon toiminta tai Keski-Uudenmaan alueen vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminta?Otathan matalalla kynnyksellä yhteyttä laura.savolainen@werkkory.fi, kerron ja kuulen mielelläni lisää!
Lempein terveisin, Laura