Werkon hallitus esittäytyy - Martti Kemppi

04.03.2021

Martti Kemppi

Kun ammattia valitsin, oli yhtenä esikuvanani naapurin mies, joka oli sähköasentaja. Niinpä pyrin Mikkelissä ammattikouluun sähköasentajaosastolle! Kouluni käytyä vuonna 1958 oli sen hetken "lama", vaikkei sitä sillä nimellä kutsuttu. Aloittelevalle sähköasentajalle ei kuitenkaan töitä löytynyt. Sattumalta sain vinkin, että paikallisessa radioliikkeessä olisi tsupparille ja radiokorjaajaoppilaalle töitä. Siitä se ura sitten alkoi.

Tv-antennihommat alkoivat, kun korjaamon esimies sai Italialaisen Geloson-telkkarin kasaan. Hän katseli meitä paikalla olleita ja sanoi, että Martti lähde mukaan liikkeen toimipisteen katolle. Ota mukaan tuo antennikasa ja työvälineitä, niin mennään asentamaan se! Koska olimme kaukana Lahden lähetysasemasta, ja myöhempien tutkimusten mukaan myös horisontaalisesti aivan liian "alhaalla" eli edessä olevan maaston takana, vaadittiin tehokkaita antenneja ja korkeita mastoja. Näin aloitin TV- ja antennialan opiskelut ns. pitkän linjan kautta 1950-luvun loppupuolella asentamalla antenneja Mikkelin seudulla heti kun Lahdessa alkoi TV-lähetykset.

Kun Mäntyharjulle tuli vuonna 1960 tilapäinen tv-lähetin kanavalle 11, alkoi todellinen antennien asentamisen urakka. Parhaimmillaan menimme keskiyöllä taloon asentamaan ja viemään antennia (konkurssiharavaa) sekä telkkaria, kun kerran oli luvattu, että seuraavana iltana silloin alkaneita Olympialaisia on mahdollista telkkarista ihastella! 

Tältä ajalta on ihmisille tullut käsitys, ettei antenni maksa mitään: ne kun sai silloin "kaupantekijäisenä ilmaiseksi". Uskokoon kuka haluaa, ilmaisia tavaroita ei ole - kyllä ne aina jossain on maksettu!

Ei sitä silloin 1950-luvun lopulla tullut mieleen että tv- ja antennihommia milloin minkäkinlaisessa tehtävässä tekisin 2020-luvulle asti. Tämä työ on asettanut välillä suuriakin haasteita: uuden tekniikan tulleessa käyttöön, ensin toinen tv kanava, sitten väri-tv ja nyt myöhemmin myös digitaalinen tv-jakelu. Digi-tv esittelyä varten kasattiin Pasilaan näyttöpaneeli, jotta voitiin esitellä tätä uutta tekniikkaa ryhmille. Useimmin kuultu kysymys oli "miksi siirrytään tähän digiteknikkaan?" Vastasin vain, että ihminen on ahne - yhden analogikanavan tilalla voitiin digillä välittää jopa viittä tv-ohjelmaa. Nykyään parantuneitten uusien teknikoitten avulla näytetään jopa kahdeksaa eri ohjelmaa.

Ollessani Ylen Teknisen Neuvonnan hommissa v. 1969-1999 meillä oli tärkeä koulutus siitä, kuinka kohdataan asiakkaita. On tärkeää pyrkiä välttämään insinöörikieltä eli kertoa tekniikasta siten, että asiakas aidosti ymmärtää mistä on kyse.

Minun muisteluni kohdistuu ammatillisiin muisteluihin, toivottavasti tästä kuitenkin saitte jotain tiedonmurusia itsellenne.

Voitte ottaa meihin yhteyttä yhdistyksemme sähköpostin info@kokewa.fi kautta. Kerromme mielellämme lisää Werkosta, sen jäsenkunnasta ja toiminnasta.

Seuraa kotisivua ja someamme tutustuaksesi muihinkin hallituksen jäseniin! Hallituksen kokoonpano löytyy Yhteydenotto -sivulta.